Bezmasá jídla s chilli papričkami

  • Plněné chilli papričky smetnovým sýrem

    Plnění chilli papričky smetanovým sýrem je ideální volbou pro pohoštění svých nejblížších. Tato grumánská delikatesa nesmí chybět na žádném rautovém stole. Chilli papričky bez jadřinců a placenty ztrácejí svoji největší pálivost a společně se smetanovými sýry vytvářejí nezapomenutelný zážitek v kombinaci společně s různými druhy bylinek. Tuto chuťovku můžete jíst jak samotnou, tak s bílým pečivem.

    Postup přípravy je velice jednoduchý. Vyjadřinvocané chilli papričky naplníme směsí a dozdobíme jemně krájenou petrželkou. 

    Čti více
  • Nakládané Jalapeno chilli papričky

    Mnozí z Vás jistě uvítají recept na to jakým způsobem zpracovávat pracně vypěstované chilli papričky. Nejlepší způsob je rozhodně nám všem známé sterilování a konzervování. Při správném poměru ingrediencí a tepelné úpravě (konzervaci) zjistíte, že zavařování je ten nejlepší způsob jak si v pohodlí domova s přáteli v zimních časech vychutnat vlastní plody ze své zahrádky zahrady či parapetu :-)

    Jalapeno papričky nakrájíme na kolečka a vložíme do vymyté sklenice. Můžeme přidat dle chuti i pár koleček mrkve, křenu, cibule či česneku. 

    Pro konzervování existuje mnoho způsobů. Doporučuji vyzkoušet různé časy tepelné úpravy a pro zachování dokonalé křupavosti a čerstvosti zavařovaných plodů paprik. Každý má rád trochu jinou konzistenci, ale vězte, že úplně nejlepší způsob tepelné úpravy je zalít Jalapeno papričky horkým lákem a obrátit dnem vzhůru. Po pár dnech je možné konzumovat. Ve sklepě, pokud je nejsníte dříve, vydrží i několik let.

    Doporučení pro přípravu pokrmu: Chuťovka na jednohubky, chlebíčky, do zeleninových salátů, příloha na pizzu, obložené chleby, jen tak s chutí :)

    Vřele doporučujeme vyzkoušet naše speciality!








    Čti více
  • Nákládaný hermelín s chilli papričkami Cascabel

    Oloupeme cibuli a česnek, nakrájíme na větší kolečka. Hermelín rozkrojíme vejpůl a dle chuti osolíme a lehce opepříme. Celé papričky Cascabel rozmixujeme na menší vločky, kterými oba plátky hermelínu posypeme, přiložíme k sobě. Takto připravené pikantní hermelíny skládáme ve vrstvách do skleněné nádoby společně s cibulí, česnekem a papričkami Jalapeňo. Pro lepší chuť můžeme přidat celý bobkový list, černý pepř a nové koření. Nakonec zalijeme rostlinným olejem a necháme alespoň 1 týden v chladu odpočinout.

    Podáváme s pečivem, nebo s chutí.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí doboru chuť!

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Domácí pizza na plynovém grilu Weber

    Hledáte recept na domácí pizzu? Připravili jsme pro Vás jednoduchý recept na domácí pizzu, který je nejen snadný na provedení, ale hlavně výsledek stojí za to! Pro pečení domácí pizzy doporučujeme použít plynový gril s pizza kamenem, který zajístí, že testíčko bude překvapivě křupavé.

    Příprava těsta na pizzu:

    Z těsta vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme alespoň 20 minut kynout. Těsto by mělo nabýt dvojnásobek své původní velikosti.

    Zaručené rady jak upéci dokonalou pizzu na plynovém grilu Weber Spirit

    Pro přípravu pizzy na plynovém grilu Weber Spirit je nezbytností speciálního pizza kamene z Cordieritu. Tento kámen umístěte na rošt grilu bez nerezové podložky a nechte ho hřát na plný výkon. Mezitím z těsta vytvarujte co nejslabší (dle zvyklostí a chutí výšky výsledného těsta), obdelníkový nebo kulatý tvar, dle použitého pizza kamene, a ponechejte ho na nerezové podložce, dokud není gril plně rozpálený. 

    Použité suroviny na pizzu dle libosti:

    • Rajčatový základ (domácí salsa omáčku)
    • Chilli omáčku Moruga Mučíto  
    • Šunku
    • Sýr

    Gril je rozpálen na 200 - 250°C a je připraveno ke grilování - pečení! Nerezovou desku položte na pizza kámen z Cordieritu a gril přikryklopte poklopen. Teplotu udržujte mezi 200 - 250°C. 

    Doba pečení je zhruba 10 - 13 minut.

    Z vytvořeného množství připravíte dvě těsta na pizzu. Okraje těsta pro jeho lepší chuť můžete potřít bylinkovým olivovým olejem.

    Semínka-chilli.cz vám přejí dobrou chuť!

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Recept na těsto na pizzu

    Pokud vlastníme pekárnu na chleba s režimem "těsto" vložíme všechny ingredience do nádoby a necháme alespoň 20 minut propracovat tak, aby bylo vláčné. Těsto se nesmí lepit na stěny nádoby a při jeho vyjímání ho lehce pomoučíme hladkou moukou a vložíme do nádoby na půl hodiny odpočinout.

    Po půl hodině umístíme na pomoučený pečící plech, kde pizza těsto lehce roztáhneme (výhodou tohoto těsta je, že s ním lze jednoduše pracovat).

    Doporučené ingredience na pizza těsto:

    Rajčatovým protlakem (nebo rajčatové pyré na pizzu) utřeným s česnekem, oreganem a bazalkou potřeme pizza těsto. Poté poklademe šunkovým salámem, postrouhaným sýrem (cheddar nebo mozzarella), navrch nakrájíme na půlky cherry rajčátka a proklademe Jalapenos papričkama.

    Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220°C po dobu 10-15 minut. 

    Pizza je chutově srovnatelná s recepty totožnými v pizeriích, kde používají místo elektrických pečících forem pece na dřevo.

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Jalapeno poppers s cheddarem

    Obalené plněné Jalanenos papričky smažíme zhruba 2-3 minuty na prudkém ohni. Velkou předností tohoto pokrmu je, že si můžete Jalapenos Poppers zamrazit a kdykoliv připravit. Je to jeden z nejchutnějších jemně pálivých pokrmů.

    Jalapeno Poppers můžete konzumovat s vařeným bramborem, pečivem nebo jen tak samotné s chutí :) 

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Plněné papriky sýrovou směsí s chilli papričkamI

    Plněné papriky sýrovou směsí s chilli papričkami Jalapeno Plněné papriky sýrovou směsí je náhradou za nejznámější mexický pokrm zvaný Jalapeno Poppers. Díky použitým druhům sýrů společně s Jalapeno papričkami dodává tomuto pokrmu nezaměnitelnou chuť.

    Opláchnuté 4 sladké papriky ukrojíme vrchní část se stopkou. Vydlabeme semínka a plníme sýrovou směsí: 
    Cibuli, jarní cibulku, anglickou slaninu, papriku a sterilované, nebo čerstvé Jalapeno papričky nakrájíme na kostičky. Nastrouháme sýr (dle vlastní chuti) smícháme společně se zeleninou a slaninou. Směsí plníme papriky až po okraj a přiklopíme vrchní částky se stopkou. Vložíme do kastrólu s trochou vody a pečemě v troubě při 150°C po dobu 30 - 50 minut. Dokud nejsou papriky lehce zcvrklé a slupka opečená.

    Jako příloha se hodí brambor a zeleninový salát.

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!


    Čti více
  • Nakládaný hermelín s chilli

    Hermelín rozkrojíme na polovinu, potřeme lisovaným česnekem (kdo nemá rád, nemusí být) společně s lžičkou chilli omáčky(pokud nemáme, použijeme chilli koření a sladkou mletou paprikou). Poté obě půlky hermelínu přiložíme k sobě, popřípadě vložte zeleninu dle vlastního výběru. Ty ještě můžeme rozkrojít příčně na půlku.

    Takto připravené hermelíny vkládáme do skleněné (plastové) nádoby a prokládáme je cibuli společně s nakládanými papričkami (nebo čerstvými - doporučuji je rozkrojit, aby pálivost vnikla do oleje a sýr tak dokonale ochutila). Do každé vrsty přidáme pár zrnek celého pepře, jeden bobkový list a po kuličce nového koření. 

    Nakonec zalijeme olejem a necháme minimálně týden v chladu odpočinout.

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Pálivý zeleninový salát s chilli papričkami

    Vše pokrájíme na kostky, důkladně promícháme v jednu směs a plníme do sklenic. Zalijeme lákem a zavaříme po dobu 10 - 20 minut. Necháme minimálně týden odležet a konzumujeme.

    Původ receptu: Sorge

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Habanero česneková majonéza

    Zde je jednoduchý recept na omáčku nebo koření jak chcete. Majonéza je tu použita jako základní surovina, ale jakmile se přidají ostatní přísady, úplně to pozvedne chuť na jinou úroveň. Perfektně se hodí pro obalování lososa.

    Veškeré suroviny dejte do mísy a pořádně je promíchejte
    mísu dejte na hodinu do ledničky a podávejte chlazené!

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!


    Čti více
  • Sýr Queso Fresco s Naga Viper chili papričkami

    Sýr Queso Fresco s Naga Viper chili papričkami

    U nejpálivějších papriček se není čeho bát. V tomto receptu si ukážeme jak udělat Queso Fresco nebo chcete-li domácí sýr s úžasnou Naga Viper papričkou. Tyhle chilli papričky jsou sakra moc pálivé, ale perfektně se hodí k tomuto jemnému sýru, který nemá moc chuti, ale s tímto receptem tento sýr získá nový rozměr.

    zahřejte mléko se solí na 90°C, mléko se nesmí vařit! 
    dejte pryč z ohně a za stálého míchání přidejte chilli papričky
    pomalu přidejte ocet a za stálého míchání by se mléko mělo srazit
    hmotu sceďte a vložte do utěrky aby se vysušila bude to trvat asi 15 minut
    sýr dejte do mísy a zakryjte ho. Na jednu hodinu mísu vložte do ledničky, poté podávejte!

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!


    Čti více
  • Chlebová pizza s domácí Yellow Scorpion rajčatovou omáčkou

    Tenká chlebová pizza s domácí Yellow Scorpion rajčatovou omáčkou

    U nejpálivějších chilli papriček se není čeho bát. V tomto receptu si ukážeme jak udělat domácí chlebovou pizzu s pálivou rajčatovou Yellow Scorpion omáčkou.

    • rozehřejte pánev na středním ohni, přidejte cibuli, olivový olej a smažte asi 5 minut
    • přidejte bílé víno a nechte ho vypařovat asi 1-2 minuty
    • přidejte rajčata, papričky, česnek a 1/4 hrnečku bazalky a sůl podle chuti, promíchejte
    • vařte asi 10 minut nebo dokud nebudou rajčata rozvařená, snižte plamen na minimum a vařte ještě dalších 15 minut, aby vynikla chuť
    • předehřejte si troubu na 220°C 
    • do misky dejte mouku, jedlou sodu, sůl, máslo a vodu, smíchejte je dohromady a vznikne vám těsto, které hněťte asi 5 minut
    • rozdělte těsto na dvě části a rozválejte ho asi na půlcentimetrové placičky
    • na vrch pizzy dejte rajčatovo-scorpionovou omáčku a na ni dejte sýr, opečené papričky a zbylou bazalku
    • pečte asi 10 minut, aby se vše pěkně rozteklo
    • podávejte!

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!


    Čti více
  • Čokoládové válečky s Bhut Jolokia kořením

    Z mouky, cukru, kakaa, másla, vejce, zakysané smetany, soli a chilli koření vypracujeme těsto. Poté z něj vytvoříme válečky silné 1,5 - 2 cm a 8 cm dlouhé. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a  v předehřáté troubě pečeme zhruba 10 - 15 minut. Vychladlé válečky z obou stran máčíme v čokoládě.

    Jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý :)

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Grilovaný ananas na grilu Weber

    Grilovaný ananas je rychlovka, jak na to? Ze zralého ananasu odkrojíme zelenou část a nakrájíme ho na tlustší kolečka, nezapomeneme vyříznout tvrdou dužninu uprostřed. Takto připravený ananas smáčíme do kokosového mléka a obalujeme v třtinovém cukru. Připravený ananas grilujeme na střední plamen na přímé grilování, z obou stran po dobu 5 minut. Při grilování ananasu nezapomeneme na potírání omáčkou Habanero Mučíto.

    Grilovaný ananas podáváme se zmrzlinou a zákápneme vaječným koňakem. Tento dezert je vhodnou tečkou letních rozpálených grilů.

    Recept je pro odvážnější povahy. Ptáte se proč? Nechte se překvapit co vám s grilem provede grilovaný ananas :)

    Semínka-chilli.cz přejí dobrou chuť!
     

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-)

    Několik dní je v prodeji extrémně pálivá novinka, vyzkoušejte Borůvkové Lumpíto s morugou!

    Čti více
  • Grilované brambory s tvarohem

    Očištěné brambory rozkrojíme vejpůl, osolíme nejlépe bylinkovou solí, opepříme a dokořeníme chilli kořením dle chuti.Rozpálíme gril Weber na 150°C a na řádně špekem pomazaném roštu, grilujeme na přímé grilování po dobu 40 - 60 minut, podle velikosti brambor. 

    Brambory každých 10 minut otáčíme, aby byly z každé strany pěkně opčené.

    Podáváme s tvarohem s čerstvě krájenou pažitkou a solí. Dle chuti můžeme krájet na každý kousek brambory proužek másla.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Recept na Jalapeno Poppers

    Jalapeňo papričky podélně rozkrojíme, vydlabeme semínka s dužninou a naplníme strouhaným sýrem chedarem. Plněné Jalapeň papričky sýrem vkládáme postupně do mouky, vejce a nakonec strouhanky. V případě, že je strouhanky malá vrstva, je lepší obalování opakovat - vejce, strouhanka. 

    Další postup je jednoduchý, do rendlíku vlijeme přiměřené množství oleje na smažení. Položíme na plotýnku, nastavíme plný výkon a olej zahřejeme. Mezitím si rozpálíme gril a dáme grilovat brambory, které jsou vhodnou přílohou k Jalapeno Poppers. Po rozpálení oleje postupně vkládáme obalované Jalapeno papričky a smažíme po dobu 5 minut, do zlatova. Usmažené Jalapeno Poppers přesuneme do části grilu, kde je po dobu 5 - 10 minut dogrilujeme.

    Jako příloha se hodí grilovaný brambor s bylinkovou cibulkou a jogurtový dresing s majonézou.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobru chuť! 

    Čti více
  • Borůvková buchta na grilu Weber

    Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr a vejce. Mixérem šleháme a postupně přiléváme mléko. Hotové lité těsto vlijeme do předem moukou vysypané formy. 1/4 těsta ponecháme na kakaovou hmotu, postačí 1 - 2 čajové lžičky. Takto připravené těsto vkládáme již do předem vyhřátého grilu Weber na kámen z cordieritu (nebo jakoukoli podložku, jinak se Vám buchta připálí). Teplotu udržujeme na 180°C. Buchtu pečeme zhruba 30 minut a necháme vychladnout.

    Dezert, chcete-li buchutu na grilu Weber s borůvkami a omáčkou Habanero Mučíto připravíte opravdu jednoduchým způsobem a to do 1 hodiny. Jako třešinka na dortu postačí tvaroh s cukrem, potřený ze strany dezertu. Pokladeného čerstvými borůvkami a zakápnutý omáčkou Habanero Mučíto for ladies.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí doboru chuť!

    Čti více
  • Pizza na grilu brusinková

    Těsto na pizzu bychom měli mít den předem připravené, ale není to podmínkou i tak Vám vznikne lahodná pizza.

    Těsto roztáhneme na pomoučený plech, pomažeme brusinovým kompotem, poklademe na kousky trhanou šunkou nejvyšší jakkosti a nakonec přidáme na hrubo strouhaný sýr. Pizzu vložíme do rozpáleného plynového grilu. 

    Plynový gril Spirit by měl být při teplotě alespoň 250°C, tři hořáky nastavené na plný výkon. Deska, kterou vidíte na obrázcích v galeriíí tohot receptu je ze speciálního materiálu zvaný Cordierit. Místo něj lze použít i lávový kámen, žulovou desku. 

    Pizza na grilu Weber bude hotová zhruba za 10 - 15 minut. 

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Šunková Pizza na grilu

    Z pizza těsta roztáhneme placku o velikosti pečící desky. Potřeme rajčatovou salsou, okořeníme bylinkami, natrháme kousky šunky, krájenými jalapeno papričkami a půlenými olivami, zasypeme sýrem a dáme grilovat (péci) do plynového grilu Weber. Teplota uvnitř grilu by měla dosahovat 250°C. 

    Pizzu s olivami grilujeme po dobu 10 - 15 minut. Podáváme teplé, v případě malé pálivosti zakápneme jednotlivé porce chilli omčkou.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Bulky na Hamburger

    V domácí pekárně nebo stroji na hnětení těsta vypracujete během pár minut krásné vláčné těsto. Lze to samozřejmě i s vařečkou ručně. Veškeré ingredience smícháme v jedno těsto, které růčně řádně propracujeme dokud není hladké. Poté ho necháme pár minut kynout. 

    Vykynuté těsto nakrájíme na stejnoměrné kousky a z nich ručně vyválíme mezi prsty placky, které necháme kynout.

    Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C po dobu 8 - 15 minut. Bulky na Hamburger lze péci i v plynovém grilu Weber Spirit, ovšem chce to trošku manuální zručnosti.

    Bulky chutnají nejlépe čerstvé, s chutí do Hamburgeru!

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Brambory na grilu

    Brambory na grilu Weber je odpočinkovým jídlem po útoku masitých jídel, doporučujeme k běžnému standartnímu hodování.

    Omyté středně velké brambory rozkrojíme podélně vejpůl, osolíme, opepříme, okořeníme dále bylinkami a grilujeme při teplotě 150°C na přímé grilování po dobu 20 - 25 minut. Po vychladnutí vydlabeme část vnitřku grilovaných brambor. "Střídku" z brambor použijeme do smetanové směsi s na kostičky krájenými Jalapeno papričkami, jarní cibulkou, čerstvou petrželkou, kayenským pepřem, bílým jogurtem, smetanou, solí a pepřem. Prohřátou směs plníme do vydlabaných grilovaných brambor. Poklademe kusky nivy a dáme finálně zápect do grilu.

    Jednouchý recept na každodení grilování, které lze díky různým přisadám obměňovat.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Stavba domácí hliněné pece

    Důležitým faktorem je promyšlení velikosti samotného vnitřního prostoru pece, musíte vědět co v ní budete chtít péct. Mějte na paměti, že síla samotné stěny pece může přesáhnout 30 cm, což v konečném důsledku spolkne dost místa.

    Začneme od "podlahy". Nejprve vybudujte dostatečně hluboký betonový základ, pod celou obvodovou nosnou zdí. Stavět jí můžete z čehokoliv, buchta, dutá cihla, ztracené bednění...Základy domácí hliněné pece

    Na obvodovou příčku umístěte PZ desky, okenní překlad, šalovaný železobeton (v našem případě byly použity 4 ks okenních překladů, které mají být logicky na stojáka, ale při zatížení něco malo přes 600 kg hliněné pece + 160 kg šamotových cihel, plní funkci dokonale).

    Na překladu udělejte nivelační vrstvu betonu, která zaručí, že poskládané šamotové cihly budou sedět jako zadnice na hrnci. Mezi cihlami by neměly být žádné mezery a spáry. Pokuste se být co nejpřesnější a rozhodně použijte vodováhu pro vyrovnání. Cihly není zapotřebí k sobě lepit, nebo vymazávat šamotovu směsí – směs se postupem času stejně vydrolí.

    Jdeme do přípravy formy na pec. Vyměříme velikost, měla by být pokud možno oblého pravidelného tvaru, žádné Alpy se nekonají. Počítáme s minimálně 20 centimetry síly stěny, aby se nám vešla na plochu šamotových cihel a nepřečnívala přes okraje. Vyměřenou formu vysypeme maltovým vlhkým pískem, po vrstvách a postupně rukou pěchujeme, aby držela tvar. Chce to určitou dávku zručnosti a tvůrčí schopnosti, ale s trochou umu zváldnete vyrobit budoucí vnitřní část topeniště pece. Nakonec poklademe novinami (noviny proto, aby šel písek později lehce oddělit od jílu) a zakropíme vodou. V tuto chvíli máme připraveno na samotné dílo hliněné pece.

    Samotná výroba jílové pece:

    První vrstva hliněné pecePro první vrstvu použijeme kamnářský jíl (seženeme ho v balení po 30 kg s cenou do 300,- kč), s doporučeným poměrem ostřiva 40%, křemičitého písku frakce 1-3 mm. Ostřivo nám napomáhá zahustit hmotu jílu, zvyšuje akumulační schopnosti a dochází k minimálním deformacím hlíny při schnutí. Na zakrývací plachtě zamícháme kamnářský jíl s křemičitým pískem a postupně přiléváme vodu. Vytvoříme tak hustší směs jílu a písku, která po uplácání koule drží tvar a minimálně ulpívá na rukou. Hlínu v koulích vtloukáme pěstí do formy písku (pozor na klenbu dvířek, může se Vám rozpadnout). Jedna koule hlíny se vtlouká do druhé a to tak, že samotné hliněné koule nejsou na oko patrné. Chce to trošku manuální zrušnosti a hrubé síly. Doporučuji použít silnější rukavice, po pár hodinách bouchání Vám začně natékat ruka. Po uložení poslední hliněné koule do první vrstvy hliněné pece o síle zhruba 8 – 12 cm, pokračujeme již s hmotou cihlářského jílu s drobnějším stýblem slámy cca 15 - 20 cm dlouhým.

    Hmota může být již o něco řidší a to proto, že pojme díky slámě více vody. Slámu je dobré před použitím namočit ve vědru s vodou, sláma změkne a lépe se zpracovává. Křemičitého písku jako ostřiva použijeme stejné množství jako v první vrstvě tj. 40% celkové hmotností hlíny + slámu. Proč používáme slámu? Sláma funguje jako pojivo a izolant (takový domácí drátkobetón), pec se Vám nebude mít tendenci trhat a tvořit praskliny. Množství použité slámy jsou dva pytle o objemu 50 l, pokrácené na 15 - 20 cm kusy, na 320 kg cihlářského jílu + 40% křemičitého písku + voda.

    Směs se opět snažíme probít do první vrstvy hlíny z kamnářského jílu, křemičitého písku a vody. Vrstva by měla být v šíři jako předchozí cca 10 - 12 cm.

    Poslední vrstva hliněné pecePoslední vrstva je nejnáročnější a to nejen vzhledem k rozbitým kloubkům ruky, ale obsahuje největší množství slámy, již nepokrácené. Poměr křemičitého písku 40% a cihlářského jílu 60% zůstává stejný, jen směs jílu a křemičitého písku vytvoříme v řídkou kaši, do které sypeme celá stýbla slámy a mícháme dokud nejsou stébla zcela obalená. Poté po kusech nanášíme v poslední vrstvě, hutníme a uhlazujeme rukou – cca dalších 10 cm směsi.

    Směs jílu, písku, vody a slámy je nejlepší vymíchávat na zakrývací plachtě a to bosou nohou. V případě použití rukou byste po pár hodinách nejspíš zemřeli v křečích :)

    Vrstvy hliněné hmoty bychom měly nanášet buď v jeden den, nebo hned druhý a to vzhledem k rychlému vysychání. Je nutné mít hliněnou pec zakrytou proti slunečním paprskům, které by způsobily rychlé odpařování vody a hrozilo by tak popraskání až znehodnocení celého snažení.

    Takto zhotovenou domácí pec necháme schnout alespoň 2 měsíce, v letním období. Již po 14 dnech je možné opatrně odebírat pískovou formu z útrob pece a nechat větrat a vysychat.

    První natápění provádíme pozvolna, postačí pár draček a pár kousků polýnek, necháme lehce prohřát a odstraníme tím poslední zbytky vlhkosti. Další den opakujeme s vetším množstvím dřeva. A takto opakujeme alespoň týden. Po 4 – 5 hodinách natápění s vrstvou 30 cm směsi jílu, písku a slámy pocítíme teplo i v plášti. V tuto chvíli je pec připravena na pečení.

    Doporučení na pečení:

    Domácí pizza z hliněné peceDomácí pizza - Absolutně nejlepší domácí pizza, kterou jste kdy mohli okusit – silné tvrzení, ale je takto připravená pizza v řádně natopené peci je lepší než-li v pizzerií s pecí. Zásadní rozdíl je v teplotě. Komerční použití pecí použivá teploty nižší, než-li jsou vhodné pro přípravé pravé "italské" pizzy. Pizzu musíte mít přípravenou od 60 do 90 vteřin!

    Domácí chleba – byl to vlastně důvod proč pec postavit. Bohužel sám znám již z vyprávění, prababičky, kdy její maminka měla ve světnici domácí pec na chleba. Jednou týdně se ve starých neckách zadělalo těsto, natopila pec a peklo se. Co hlava rodiny to 3 kg kváskový bochan na týden. Obnovit tradici pečení o půl století déle v domácí peci je něco úžasného a kultovního, obzvláště, když si podmaníte kouzlo pečení chleba, opravdového chleba, který chutná!

    Přejeme Vám mnoho úspěchů, pokud se také pustíte do stavby své hliněné pece :-) 

    Čti více
  • Recept na domácí kváskový chléb

    Příprava domácího kvásku

    Celozrnná žitná mouka

    Voda

     1. den: 2 čajové lžičky smícháme se 2 čajovými lžičkami vody, promícháme, přikryjeme potravinovou fólií, ve které vytvoříme otvory. Kvásek se nesmí zapařit ani oschnout.

    2. až 5. den: 2 čajové lžičky celozrnné žitné mouky smícháme se stejným podílem vody. Tento proces opakujeme do pátého dne. Kvásek přikrmujeme pokud možno ve stejný čas, jako v předchozím dni. Teplota by měla být určitě nad 20 °C, jinak Vám poroste velmi pomalu.

    Pokud se Vám 6. den objevují na povrchu velké bubliny a kvas zvětšil svůj objem, máte správně založeno na kvásek.


    Recept na český kváskový chléb 

    Než začnete s přípravou chlebového těsta, dejte mouku na teplé místo, musí mít pokojovou teplotu min. 20 °C.

    Den předem smíchejte 150 g kvasu se 150 g proseté, přes kuchyňské síto, žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Kvásek by měl zrát alespoň 12 hodin při teplotě kolem 25 °C.

    Chlebové těsto

    Po 12 hodinách odeberte 2 lžičky kvásku do průhledné skleničky, přikryjte potravinovou fólií a uchovejte v chladničce. Do hotového kvásku přidejte 200 g pšeničné chlebové hladké nebo celozrnné mouky a 200 g špaldové hladké mouky, 150 ml vlažné vody, 1 a ½ lžičky soli, 1 pol. lžíce drceného kmínu. Umícháme v těsto, které se nesmí být blátivé a lepit se na stěny. Pokud použijete více žitné mouky lepivější být může, je to její vlastnost. V případě suššího těsta přidejte jen malé množství vody. V opačném případě přisypte mouku.

    Hotové chlebové těsto dáme kynout na teplé místo na 2 – 2,5 hodiny.

    Kynutí bochánku 

    Pokud se Vám zda, že těsto dostatečně nenakynulo, nechte ho ještě 0,5 hodiny dojít. Poté vyklopte na pomoučený vál a překládejte přes sebe dokud to půjde. Vytvarujte v bochánek a dejte kynout na 1,5 – 2 hodiny do ošatky vyloženou plátěnou utěrkou nebo vysypanou moukou. Někdo celou ošatku vkládá do igelitového pytle, chlebové těsto Vám tak neokorá.

    Pečení chleba 

    Trouba musí být předehřátá na 220 – 250 °C. Na dno trouby můžete vložit rendlík s vařicí vodou. Vykynutý bochník chleba posypeme z lehka moukou. Překryjeme pečícím papírem a vyklopíme na pečící lopatu. Pokud máme správnou konzistenci chlebové těsta, můžeme těsto naříznout ostrým nožem, oprášit od mouky a postříknout rozprašovačem osolenou studenou vodou. Ihned poté vkládáme na rozpálený plech, (vhodnější je žulová deska na pečení chleba. Seženete jí i v každém kamenictví, kde dělají náhrobní kameny). Pokud jste do trouby nedali rendlík s vodou, stačí horkou vodu, cca 150 ml chrstnout do spodní části trouby, (neopařte se!). Prvních 10 - 15 minut pečeme na maximální teplotu 220 – 250 °C. Pak teplotu snížíme na 180 °C a troubu vyvětráme, a pečeme dalších 25 – 30 minut. Barva kůrky má být zlatavá, pokud více hnědne přikryjeme bochník chleba alobalem. Po 35 – 45 minutách pečení zvýšíme teplotu na 220 °C a dopékáme 5 minut.

    Po upečení bochníku chleba 

    Bochník z trouby vyjmeme a poklepeme na spodní část. Pokud zní dutě, je chleba hotový. Přendáme na mřížku a necháme vystydnout. Nemoučený chléb po vyjmutí z trouby zastříkneme solenou vodou.

    Čti více
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek