Hamburger na grilu Weber
Ingredience
- 700 g mletého masa (podplečí, kýta, svíčková)
- 4 plátky sýra (nejlépe cheddaru)
- 4 Hamburgerové bulky
- hrubá sůl a černý mletý pepř
- 4 plátky bylinkového másla
Na oblohu použijeme:
- 4 listy ledové salátu (hlávkového, rukoly)
- 4 plátky syrové nebo grilované cibule
- rajčata krájená na plátky
- domácí omáčku salsa roja (místo kečupu)
- majonéza
Postup přípravy
Hamburger na grilu, pořádně šťavnatý si můžete dopřát i Vy, přípravu hamburgeru na grilu zvládne opravdu každý!
Recept na pravé domácí Hamburgerové bulky které se Vám při přípravě Hamburgeru mohou hodit, najdete pod tímto odkazem:Recept na Americké domácí Hamburgr bulky
Tajemstvím dobrého Hamburgeru je použití kvalitního kusu masa. V našem případě jsme použili hovězí a vepřové podplečí. Správný Hamburger by měl obsahovat alespoň 20% tuku, aby byl šťavnatý!
Navlhčete si ruce rozdělte maso na 4 díly. Z každého dílu utvořte jeden bochánek do kterého vmáčkněte plátek bylinkového mása a poté ho zabalte, nezapomeňte osolit hrubou solí a opepřit. Připravte gril na přímé grilování (vysokou teplotu kolem 200 - 250°C). Rošt na grilu Weber nezapomeňte po dosáhnutí potřebných teploty ještě přejet kartáčem a řádně naolejovat. Hamburgry rozložte na rozpálený rošt a grilujte z každé strany po dobu 6 - 8 minut (doba grilování a stupeň propečení je závislé na daném grilu, teplotě a především použitém druhu a výšce masa), aby byly středně propečené. Teplota uvnitř Hamburgru by měla být při středním propečení nejméně 71°C, abychom zabránili případným problémům se salmonelou.
Hamburgrové bulky rozkrojte, potřete rozpuštěným bylinkovým máslem a opečte je na grilu po dobu 1 až 1 a půl minuty.
Rajčata krajená na plátky můžete společně s cibulí také grilovat. Na grilu Weber lze zeleninu opékat na přímém grilování po dobu 8 minut. Nezapomeňte zeleninu lehce opepřit a osolit, aby dostala výraznější chuť!
Na dolní polovinu bulky dejte list salátu, na něj plátek cibule a plátek rajčete. Navrch hamburgeru s roztaveným sýrem a dochuťe omáčkou salsa roja a majanézou, přikryjte horní polovinou bulky a můžete servírovat.