Rib eye steak porcování
Ingredience
- Rib eye steak z Urugayského býka, tenderizovaný (uleželý ve vákuu při nízkých teplotách)
- čerstvě mletý pepř
- hrubozrnná sůl
- ostrý nůž
Postup přípravy
Rib eye steak z Urugaye je mezi gurmány považován za nejšťavnatější kus hovězího na steaky a to především díky tučnějším částem a jemnému mramorování, které dodává tomuto druhu masa svojí nezapomenutelnou chuť.
Než začnete maso porcovat, trochu jej ořežte od přebytečného tuku. Poté osušte kuchyňskou papírovou útěrkou, v žádném případě maso nemyjte! Rib eye steak je kus masa pro gurmány a tak se patří zakrojit pořádný steak, který by měl být široký minimálně 3 - 5 cm. Širším steakem rozhodně nic nezkazíte, jen Váš apetit nad grilovaným Rib-eye steakem bude o to větší.
Porci Rib eye steaku v syrovém o 300 - 500 g je dobré potřít olivovým olejem.
První způsob grilování je osolit a opepřit maso již před samotným grilováním. Hrubozrnou sůl společně s čerstvě hrubě mletým pepřem zamáčkneme lehce rukou do masa.
Druhý způsob grilování je kořenit maso až po grilování, aby zbytečně nevytékala šťáva a maso se tak nedehydrovalo.
Vyzkoušeli jsme již všechny způsoby, i dochucování při grilování, ale vždy jsme se shodli, že Rib-eye steak děláme jak děláme, je vždy výtečný a nevidíme v těchto dvouch úpravách velký rozdíl (co do dehydrování masa). Jedinou neýhodou dochucování po tepelné úpravě je, že maso není vůbec dochucené uvnitř, jako při vtlačení hrubozrnné soli před griováním.
Rib-eye steak grilujeme na přímé griování při teplotách kolem 200°C a to po dobu 3 - 4 minuty z obou stran. Samozřejmě doba grilování je závislá na mnoha faktorech: výška masa, teplota nad hořákem a také individuálně na stupni propečení. Rib-eye steak nedoporučujeme grilovat déle než do medium - propečený nebo medium rare - středně propečený.
Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!