Rib eye steak s bylinkovým máslem I
Ingredience
- Rib-eye steak (tenderizovaný, uleželý)
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- bylinkové máslo
- peřovou omáčku
- cibulový DIP
- hořčičný DIP
Postup přípravy
Hovězí rib-eye steak krájíme alespoň 3-5 cm široký, udrží lépe šťavnatost a pochutnáte si na pořádné flákotě masa. Maso osušíme kuchyňskou papírovou útěrkou, v žádném případě maso nemyjeme pod vodou. Maso z oboru stran pomažeme olivovým olejem, osolíme hrubozrnnou solí a čerstvým mletým pepřem největší hrubosti a koření vmáčkneme z lehka do masa.
Takto připravený hovězí steak grilujeme na plynovém grilu Weber Spirit při teplotě 200°C a na přímé grilování po dobu 3 - 4 minuty z každé strany. Doba tepelné úpravy je závislá na výšce a velikosti masa, také na stupni propečení. Doporučujeme steak medium rare, maximálně meidum, kdy je maso skoro celé hnědé a propečené, střed by měl zůstat narůžovělý.
Stupeň propečení můžete poznat pomocí vpichovacího teploměru, ovšem pro zkušenější grilmaniaky postačí grif jedním prstem. A to tak, že ukazováčkem stisknete střed masa, pokud je na pohmat měkké a prst jednoduše zaboříte je střed masa v syrovém stavu. Po 2 minutách můžete vyzkoušet znovu, dokudu střed na dotek není akorát. To ovšem musíte natrénovat sami.
Ugrilovaný Rib-eye steak přendáme na předem předehřátý talíř a necháme 3 - 4 minutky odležet - rozprostřít štávu po celém kusu masa. Bylinkové máslo krájíme na plátky, které klademe na maso. Podáváme s pepřovou omáčkou, cibulovým nebo hořčičným Dipem s chutí.
Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!