Grilování vepřového masa

  • Jak grilovat vepřové maso

    Několik základních informací než začnete s grilováním vepřového masa

    Libové kousky vepřového je nejlepší nejprve marinovat a  v průběhu grilování je potírat, aby si maso udrželo svojí šťavnatost. Vepřové maso by se mělo naložit den předem do vhodné marinády. Díky ní maso získá nejen chuť, ale také se zkrátí doba tepelné úpravy. Důležité je také správné načasování, alespoň půl hodiny před grilováním vyndejte vepřové maso z lednice. Není dobré ho dávat na rozpálený gril studené z toho důvodu, že tím způsobíte ochlazení grilu a tak zpomalení tepelné úpravy, vyteče všechna šťáva a maso nebude šťavnaté. 

    V případě, že jste zapomněli vepřové maso naložit do marinády můžete použít metodu "masírování masa" - při marinování maso v marinádě leží, zatímco při masírování se maso hněte a promíchává společně s marinádou, až jí maso pohltí.

    Na 1 kg masa postačí 2 dcl marinády. Maso nikdy v žádném případě nenaklepávejte.

    Nezapomeňte na důležité pravidlo: maso při marinování nesolit!. Při delším marinování (více jak hodinu) nám šťáva z masa vyteče. Solíme ho vždy před vlastní tepelnou úpravou.

    Jak vytvoříte na vepřovém mase glazuru?

    Glazuru vytvoříte smicháním worcesterové omáčky a rajským ptoklakem a potíráním masa v průběhu grilování.

    Jak maso otáčet? 

    Maso by se mělo otáčet pokud možno jednou, aby bylo na obou stranách stejně propečené. Do masa nikdy nepícháme, jinak nám vyteče šťáva! Grilované maso se musí nejprve z prudka opéct, aby se zatáhlo a udřželo si v sobě šťávu. Na každých 0,5 cm počítejte 2 minuty grilování z každé strany.

    Jaké jsou grilovací časy pro vepřové maso?

    Vepřové maso - žebírka, panenka, plec, krkovička:

    • 2 cm síla masa: 10 - 15 minut přímého grilování
    • 3 cm síla masa: 8 minut přímé grilování, potom 6 - 10 minut nepřímé grilování
    • marinované kotlety, síla 2 cm na plátek: 10-12 minut přímého grilování
    • vepřová "svíčková" do 0,5 kg: 25 - 30 minut nepřímé grilování

    Kdy je maso hotové?

    V případě, že si pořídíte vpichovací teploměr, zjistíte to hravě.

    • 50°C uvnitř masa = krvavý steak
    • 60°C uvnitř masa = narůžovělý steak
    • 70°C uvnitře masa = dokonale propečené

    Jak pracovat s vepřovým masem ve zkrace:

    • Vepřové maso marinujeme, nejlépe den předem
    • Vepřové maso solíme až před vlastní tepelnou úpravou
    • Vepřové maso nenaklepáváme
    • Před grilováním maso vytáhneme alespoň půl hodiny předem
    • Do vepřového masa nikdy nevpichujeme
    • Vepřové maso grilujeme nejprve z prudka, aby se zatáhlo, poté na mírnějším plamen

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

     

    Novinka! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Čti více
  • Marináda na vepřové maso s Bhut Jolokia kořením

    Maso opláchneme, nakrájíme na 1-1,5 cm silné plátky, potřeme olejem, posypeme Bhut Jolokia kořením, nakonec na plátek masa přidáme Salsa omáčku. Vše důkladně v míse promícháme a necháme v lednici do druhé dne marinovat. Druhý den minimálně půl hodiny před grilováním maso vyndáme z lednice. Rozpálíme gril, lávový kámen apod. Před grilováním nezapomeneme maso osolit. Grilujeme podle výše uvedených grilovaích časů.

    Semínka-chilli.cz přejí dobrou chuť.
     

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Grilovaná vepřová žebírka na grilu Weber

    Grilovaná pikantní vepřová žebírka na griu Weber, jsou rozhodně tím nejlepším a nejjednodušším jídlem pro letní posezení s přáteli.

    Vepřové žebírka opláchneme studenou vodou. Odkrojíme přebytečný tuk a pokusíme se odstranit blánu, která je u kosti. Někteří fajnšmekři ponechávají na žebírkách kus masa nebo bůčku. Někteří mají rádi pouze samotná žebírka s masem v mezižebří. V našem případě připravujeme vždy žebírka s kusem masa (bůčku). Převážnou část tučnějšího odkrojíme a nasolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem, zakápneme lehce olejem a necháme do druhého dne v chladničce marinovat. Takto připravená žebírka druhý den grilujeme při nepřímém grilování alespoň 1,5 - 2 hodiny (dle velikosti vepřových žebírek). Nepřímého grilování docílíme tak, že zapneme pouze dva postranní hořáky a uprostřed ho necháme vypnutý. Intenzitu hořáků necháme na poloviční výkon a žebírka umístíme nad vypnutý hořák. Grilujeme při zaklopeném víku, aby grilování probíhalo rovnoměrně. 

    20 - 30 minut před koncem tepelné úpravy nesmíme zapomenout na finální tečku celého grilování. Vepřová žebírka z obou stran minimálně 2x potřeme omáčkou Moruga Mučíto

    Vepřová žebírka před vlastní konzumací necháme 5 minut odpočinout, aby se šťávy uvolnily do celého kusu masa. Krájíme uprostřed v mezižebří a podáváme s řádně vychlazeným pivem!

    Semínka-chilli.cz Vám přejí více ostřejších zážitků! 


    Sháníte inspiraci před nadcházející grilovací sezónou? Nechte si poradit kvalitní gril na dřevěné uhlí, který Vás jistě nezklame. Doporučujeme grily Weber od wgrills.cz

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!


    Novinka! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Čti více
  • Grilovaná vepřová pečeně na grilu Weber

    Zbavenou tuku a omytou vepřovou pečeni našpikujeme česnekem, popř. můžeme i plátečky špeku, aby si zachovala příjemnou chuť a šťavnatost. Poté pečení nasolíme a okořeníme dle vlastních chutí. V našem případě jsme použili omáčku Jolokia Mučíto společně se dvěmi lžícemi rostlinného oleje, soli, česneku, černého mletého pepře a bylinkami rozmarýny, tymiánu a oregána. V této marinovací směsi vepřovou pečeni "koupeme" asi 1 - 2 hodiny před samotným grilováním.

    V případě, že vlastníme plynových Gril Weber, rozehřejeme jeho dvě třetiny plynových hořáků a to na plný plyn. Při dosažení teploty 200 - 250°C rošt grilu ještě jednou očistíme a potřeme plátkem slaniny, aby se nám maso nepřipékalo. Na takto rozpáleném roštu grilujeme (přímé grilování) maso po všech stranách po dobu 5 minut. Poté teplotu grilu stáhneme na polovinu výkonu a udržujeme teplotu do 150°C a dopékáme 1 a 1/2 hodiny (nepřímé grivání). Mezitím maso nesmíme zapomenout potírat již pripravenou marinádou a otáčet.

    V případě, že vlastníte vpichovací teploměr, teplota uvnitř masa by měla dosáhnout 60 - max 70°C, kdy je maso zcela upečené.

    Takto grilovanou vepřovou pečeni necháme 5 minut odpočinout, aby se šťávy uvolnily ze středu masa. Krájíme na tenké plátky a pojídáme s chutí.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

     

    Sháníte inspiraci před nadcházející grilovací sezónou? Nechte si poradit kvalitní plynový gril, který Vás jistě nezklame. Doporučujeme grily Weber od wgrills.cz

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Vepřové Fajitas na grilu Weber

    Tepelné upravené vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky. Červenou papriku, cibuli, jalapeno papričky grilujeme po dobu 2 minut (přímé grilování) po každé straně. Vložíme do ubrousku či útěrky, aby se šla lehce sloupnout tvrdá slupka. Po vychladnutí krájíme na kostičky společně s grilovanými Jalapeno papričkami a grilovanou cibulí. Takovouto teplou směs klademe na předehřátou tortilu společně s vepřovými nudličkami.

    Navrch přidáme dle chuti rajčatovou omáčku Salsa + zakysanou smetanu. Pro vyšší intenzitu pálení doporučujeme zakápnout vepřové fajitas omáčkou Moruga Mučíto.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť! 

    Máme velmi dobré zkušenosti s  grily Weber od wgrills.cz. Nechte si poradit kvalitní plynový gril Weber!  
     

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Vepřový špíz se zeleninou na grilu Weber

    Omyté vepřové maso nakrájíme na 5 centimetrové kostky, cuketu na kolečka, cibuli a papriku na širší proužky. Maso osolíme, opepříme a přidáme dvě polévkové lžíce omáčky Habanero Mučíto, promícháme. Vezmeme grilovací jehly a střídavě napichujeme maso, zeleninu. 

    Takto připravené vepřovo-zeleninové špízy grilujeme na středním plamenu při teplotě 150°C a to na přímé grilování po dobu 20 - 30 minut.

    Jako přílohu doporučujeme grilované brambory.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť! 
     

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Grilovaná vepřová žebírka na grilu

    Opláchnutá vepřová žebírka z obou stran osolíme a opepříme. Na žebrech utřeme 2 - 3 stroužky česneku. Rozpálíme gril na střední plamen po krajích hořáků a střed necháme vypnutý. Vepřová žebírka se musí grilovat pomaleji a tudíž zvolíme cestu nepřímého grilování. Ideální teplota je kolem 100 - 150°C a doba grilování žebírek záleží na velikosti, v našem případě jsme grilovali po dobu 2 hodin.

    Při grilování je důležité vepřová žebírka obracet a potírat marinádou, kterou si připravíte z Vašich oblíbených surovin. Naše doporučení je omáčka Jolokia nebo Moruga Mučíto a trochu rostlinného oleje, kdo má rád tak může přidat i utřený česnek a snítku rozmarýnu lékařského. Vše důkladně promícháme a při obracení potíráme.  

    TIP na závěr: Vepřová žebírka jsou nejlepší samotná :) V případě, že nemáte možnost nepřímého grilování, zabalte vepřová žebírka do alobalu a 20 - 30 minut před koncem grilování alobal sejměte.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

     

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Grilovaná vepřová kotleta na grilu Weber

    Omytou vepřovou kotletu bez kosti krájíme minimálně na 3 - 4 cm silné plátky, Bezprostředně před grilováním kotlety osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a zakápneme rostlinným olejem (maso nepřilne k roštu grilu a nebude na okrajích sušší).

    Na grilu Weber zapálíme dva hořáky a necháme 10 minut přikrytý poklop pro dosáhnutí požadované teploty 200°C. Před samotným grilováním rošt grilu očištíme ocelovým kartáčem a potřeme kouskem slaniny. Kotlety grilujeme po obouch stranách po dobu 7 - 10 minut. Abychom dosáhli mřížkování na mase je důležité mít na roštu dostatek prostoru. Rošt musí být rozpálený a maso pootočíme v polovičním čase tzn. za 3,5 - 5 minut a to v úhlu 45°, na místo roštu grilu kde jsme před tím žádné maso neměli. Takto postupujeme i při otočení masa.

    Kdy poznáme, že je kotleta ugrilovaná? Uprostřed kotlety se při doteku prst nepropadá, maso je pevné a drží svůj tvar.

    Vepřová kotleta se hodí s opečenou cibulí, paprikou a grilovanými bramborami.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobru chuť!


    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Grilovaná vepřová krkovice na grilu Weber

    Vepřovou krkovici nakupujte raději v celku, nebo poproste svého řezníka o plátky široké nejméně 3 cm (libovější části masa nebude hrozit přesušení jako u plátků menších). Plátky krkovice okořeníme z obou stran solí a čerstvým mletým pepřem. Marinádu připravíme z čerstvě mletého pepře, soli, utřeného česneku, lžičkou oleje a polévkovou lžicí omáčkou Moruga Mučíto (vhodné jsou bylinky jako např. rozmarýna, tymián, estragon). Marinádu promícháme a maso v ní vykoupeme, takto naložené maso necháme přes noc v chladničce.

    Před samotným grilováním krkovici můžeme vyndat z lednice, aby nebylo tak studené. Jediný rozdíl, který mezi masem podchlazeným (4-6°C) z lednice a masem vytaženým dvě hodiny před grilováním, je v době tepelné úpravy. Maso z lednice budete grilovat o něco déle.

    Gril Weber rozpálíme na 200-250°C. Rošt grilu ještě jednou očistíme kartáčem a potřeme kusem špeku. Marinované plátky vepřové krkovice vkládáme na rošt grilu rozpáleného hořáku, grilujeme tedy na přímé grilování 10 - 12 minut z každé strany. Při grilováním nezapomeňte na potírání zbylou marinádou.

    Pokud by se nám zdála lehce tušší, můžeme dogrilovat na nepřímé grilování dalších 5 minut (mimo hořáky s uzavřeným poklopem).

    Vepřovou krkovici po ugrilování necháme ještě nějakou minutku odpočinout na předem vyhřátém talíři. K vepřové Krkovici se hodí grilovaný brambor s bylinkami, grilovaná zelenina a nebo s chutí :)

    Pálivost tohoto pokrmu je závislá na množství použité omáčky Moruga Mučíto a také na době, kdy jste omáčko maso naposledy potírali. (kapsaicin - hlavní pálivá složka se vysokými teplotami odpařuje a tak Váš pokrm při grilování ztrácí na pálivosti).

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!
     

    Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-) 

    Čti více
  • Grilovaná vepřová krkovice na grilu

    Vepřovou krkovici nakupujte raději v celku, nebo poproste svého řezníka o plátky široké nejméně 3 cm (libovější části masa nebude hrozit přesušení jako u plátků menších). Plátky krkovice v tomto receptu nekořeníme a ani nesolíme a to z důvodů několika možných tepelných úprav. První je marinovaná vepřová krkovice na grilu a druhá je bez marinády. Sůl, čerstvý mletý pepř a marinádá se přidává v době, kdy je maso na roštu. Třetí způsob je solení masa bezprostředně před konzumací, těsně po ugrliování. Vyzkoušejte všechny možné způsoby a budete se sami divit, jak je možné, že každý kousek masa je originál.

    Tento recept je druhým možným způsobem, kdy maso osolíme, oepříme čerstvým mletým pepřem a potíráme marinádou až v době samotného grilování. 

    Gril rozpálíme na 200-250°C. Rošt grilu očistíme kartáčem a potřeme špekem. Plátky vepřové krkovice vkládáme na rošt rozpáleného grilu, grilujeme tedy na přímé grilování 10 - 12 minut z každé strany. 

    Pokud by se nám krkovice zdála lehce tušší, můžeme dogrilovat na nepřímé grilování dalších 5 minut (mimo hořáky, s uzavřeným poklopem - 150 - 200°C).

    Vepřovou krkovici po ugrilování necháme ještě nějakou minutku odpočinout na předem vyhřátém talíři. K vepřové Krkovici se hodí grilovaný brambor s bylinkami, grilovaná zelenina a nebo s chutí :)

    Pálivost tohoto pokrmu je závislá na množství použité omáčky Moruga Mučíto a také na době, kdy jste omáčko maso naposledy potírali. (kapsaicin - hlavní pálivá složka se vysokými teplotami odpařuje a tak Váš pokrm při grilování ztrácí na pálivosti).

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Domácí vepřové klobásy na grilu Weber

    Vepřové maso nakrájíme na menší kostky, prosolíme a necháme minimálně 24 hodin v lednici při teplotě 5 - 7°C. Druhý den maso pomeleme na jemno. Přidáme koření společně s troškou vody a důkladně promícháme. Pokud jste si zamilovali omáčku Moruga Mučítí nesmíte zapomenout přidat min. 1 čajovou lžičku do směsi masa a koření. Klobásám dodá exkluzivní chuť papriček Trinidad Scorpion Moruga. Kdo nevěří ať vyzkouší!

    Maso na klobásy vytláčíme do předem vymytých střívek. Konce vždy 2 - 3x protočíme, aby se nám při grilování nerozbalily.

    Pro tepelnou úpravu: Plynový gril Weber rozpálíme na střední plamen 150 - 180°C a grilujeme na přímé grilování po dobu 15 - 20 minut.

    Podáváme s chutí, kterou Vám přejí Semínka-chilli.cz! 

    Čti více
  • Grilovaná vepřová žebra

    Vepřová žebra odblaníme. Okořeníme solí, pepřem, česnekem. Pro zvýšení intenzity chuti můžeme připravit z třeného česneku, chilli omáčky, pepře, soli napichovací směs, kterou zapravíme do masa. 

    Vepřová žebra zabalíme do alobalu a grilujeme na přímé grilování po dobu 1 hodiny při teplotě 180°C. Po 1 hodině žebírka vyjmeme z alobalu a vložíme zpátky na rozpálený rošt, kde žebra dogrilujeme po dobu další 1 hodiny. Nezapomeneme potírat oblíenou chilli omáčkou, aby byla pikantní chuti.

    Grilovaná vepřová žebírka podáváme s čerstvě strouhaným křenem, hořčicí, chilli omáčkou a řádně vychlazeným pivem.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek