Grilovaná vepřová krkovice na grilu Weber
Ingredience
- vepřová krkovice
- čerstvý mletý pepř
- sůl
- olej
- česnek
- omáčku Moruga Mučíto
- třtinový cukr
Postup přípravy
Vepřovou krkovici nakupujte raději v celku, nebo poproste svého řezníka o plátky široké nejméně 3 cm (libovější části masa nebude hrozit přesušení jako u plátků menších). Plátky krkovice okořeníme z obou stran solí a čerstvým mletým pepřem. Marinádu připravíme z čerstvě mletého pepře, soli, utřeného česneku, lžičkou oleje a polévkovou lžicí omáčkou Moruga Mučíto (vhodné jsou bylinky jako např. rozmarýna, tymián, estragon). Marinádu promícháme a maso v ní vykoupeme, takto naložené maso necháme přes noc v chladničce.
Před samotným grilováním krkovici můžeme vyndat z lednice, aby nebylo tak studené. Jediný rozdíl, který mezi masem podchlazeným (4-6°C) z lednice a masem vytaženým dvě hodiny před grilováním, je v době tepelné úpravy. Maso z lednice budete grilovat o něco déle.
Gril Weber rozpálíme na 200-250°C. Rošt grilu ještě jednou očistíme kartáčem a potřeme kusem špeku. Marinované plátky vepřové krkovice vkládáme na rošt grilu rozpáleného hořáku, grilujeme tedy na přímé grilování 10 - 12 minut z každé strany. Při grilováním nezapomeňte na potírání zbylou marinádou.
Pokud by se nám zdála lehce tušší, můžeme dogrilovat na nepřímé grilování dalších 5 minut (mimo hořáky s uzavřeným poklopem).
Vepřovou krkovici po ugrilování necháme ještě nějakou minutku odpočinout na předem vyhřátém talíři. K vepřové Krkovici se hodí grilovaný brambor s bylinkami, grilovaná zelenina a nebo s chutí :)
Pálivost tohoto pokrmu je závislá na množství použité omáčky Moruga Mučíto a také na době, kdy jste omáčko maso naposledy potírali. (kapsaicin - hlavní pálivá složka se vysokými teplotami odpařuje a tak Váš pokrm při grilování ztrácí na pálivosti).
Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!
Pozor! Sušené nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor pouze v e-shopu seminka-chilli.cz!
Pro doostření gulášů, salátů, marinád nebo k namáčení chipsů, tortila chipsů nebo jen tak samotné se výborně hodí české chilli omáčky Mučíto!
Máte představu co dokáže nejpálivější paprička, když je čerstvě utržená? I v Česku lze vypěstovat pravé bestie... Nevěříte? Tak se přesvěčte sami :-)