Jak sušit chilli papričky?
Jak sušit chilli papričky, abychom získali co nejkvalitnější chilli koření? Poradíme Vám postup, který máme ověřený mnohaletou praxí.
Při sušení chilli papriček dělá mnoho pěstitetů zásadní problém. Který? Nejčastěji suší papričky vcelku, propíchnuté jehlou a navlečené na nit. Tímto způsobem sušit chilli papričky zásadně nedoporučujeme!
Při tomto způsobu sušení chilli papriček jich velké procento začne plesnivět. Sušení při pokojové teplotě je velmi pomalé, celé papričky schnou násobě pomaleji a to je nežádoucí.
Slupky zbavené semen rozmístíme na plata sušičky.
Správný postup sušení chilli papriček spočivá v jejich důkladném opláchnutí, zbavení všech semen a zde je důležité zdůraznit, že se odstraňují pouze semena, nikoliv jejich okolí - placenta, která je na papričce ta vůbec nejpálivější část. Stále mnoho lidí věří, že semínka papriček jsou pálivá. Pálivý je pouze jejich povrch, protože jsou pokrytá pálivými olejnatými látkami - kapsaicinoidy. Ovšem ne natolik, aby mělo větší význam je v papričkách nechávat. Semena jsou dřevnatá a pokud bychom je semleli, zbytečně si tím "naředíme" výsledné koření.
Výsledkem předchozí činnosti jsou čisté slupky papriček vč. placenty. Ty umístíme do sušičky na ovoce a pozvolna sušíme při teplotě 35°C, dbáme na to, aby se spodní plata průběžně, po několika hodinách měnila za ty vrchní. Je to z toho důvodu, že dole je teplota vzduchu nejteplejší a slupky zde schnou daleko rychleji. Průměrná doba sušení jsou dva dny. Jak poznáte, že jsou slupky již zcela suché? Je to velmi jednoduché, vezmete slupku do ruky a pokud je skutečně vychlá, křupe. Je-li "gumová" v sušení ještě pokračujeme.
Výsledkem našeho snažení jsou křupavé slupky. V průměru po dvou dnech nepřetržitého sušení.
Důležité upozornění: při sušení nejpálivějších odrůd chilli papriček umístíme sušičku do dobře větraných prostor. Nedoporučujeme sušit v místě, které obýváte! Výpary vznikající při sušení chilli papriček jsou poměrně nepříjemné, dráždivé, agresivní. Také mějte na paměti, že takto použitou sušičku už budete používat pouze pro tento účel. Pokud tedy nechcete mít pálivé houby, ovoce nebo cokoliv dalšího :-)
Při manipulaci se slupkami důrazně doporučujeme používat ochranné rukavice, při vyjímaní usušených slupek je vhodné použít respirátor nebo obličejovou masku.
Máte-li v úmyslu slupky semlít na koření, zvažte nákup mlýnku na kávu, který obsahuje mlecí kameny. Takový mlýnek umoňuje nastavení hrubosti mletí, což je poměrně důležité. Při použítí tříštivého mlýnku (levnější varianta) hrozí, že koření při mletí spálíte. Proto tříštivé mlýnky nedoporučujeme. Dále-li na naše předchozí doporučení, získáte prémiové chilli koření!
Jak takové chilli koření uchovávat? Při menším množství lze použít plastové 13ml ampulky, které najdete v naší nabídce. Při vyšším množství se vyplatí investovat do tmavé skleněné dózy opatřené zabroušeným uzávěrem. Nejčastěji se používají v lékárnách, laboratořích. Velké plus těchto skleněných dóz je velmi dobré zamezení pronikání vlhkosti / vzduchu ke koření. Takto uchované koření vydrží čerstvé a bezpečné po velmi dlouhou dobu.
Takto vypadá výsledek sušení. Kolem 90% původní hmotnosti je odpařeno. Zbývá pomlít a máme prémiové chilli koření!
Doporučená sušička: Concept Gobi 1020, odkaz na srovnávač cen Heuréka.cz
Chilli dobroty do 100 Kč. Vybírejte z mnoha cenově dostupných produktů! Po kliknutí níže.