Jak vybírat chilli produkty?
Pojďme si ukázat, jak využít aktuální akci poštovné zdarma naplno. Náš e-shop obsahuje mnoho kategorií a produktů, ve kterých se při první návštěvě můžete ztrácet.
Jednotlivé rady se budou týkat nejčastějších důvodů, které vedou ke koupi chilli produktů nebo pěstování chilli papriček. Těmi začneme.
Pro pěstitele chilli papriček
Mezi nejčastější produkty při pěstování čehokoliv patří hnojiva a přípravky pro eliminaci škůdců a nemocí. V naší nabídce najdete speciální hnojivo Chilli Focus určené přímo pro papričky. Nyní je dostupné v objemech 100ml a 1l.
Dalším přípravkem, který lze doporučit je Harmonie vápník. Ten se používá z preventivních účelů. Paprika obecně velmi málo získává vápník a hořčík kořeny z půdy a proto se dodává formou postřiku přes list. Základními prvky v Harmonii vápník jsou vápník, dusík a hořčík, dalšími jsou poté mikroprvky, neméně důležité pro optimální vývoj rostliny a plodů.
Mezi přípravky ovlivňující příjem živin u rostlin lze zařadit také Symbivit rajče a paprika. Jedná se o český produkt, který funguje na bázi symbiotického vztahu houby a kořenového systému rostliny. V praxi to znamená, že daná houba žije na kořenech papriky, zajišťuje efektivnější příjem vláhy a živin. S tímto jeven se setkáváte v lese při sběru hub, kde v nadzemní části sbíráte plodnice hub a to čemu se laicky říká podhoubí je přímo jmenovaná houba žijící v symbióze kořenového systému určitého stromu. Více o mykorhize na této stránce.
Vrásky mnoha pěstitelům papriček dělají mšice a na dalším místě jsou slimáci. Mšice lze v začátku nebo při malé invazi vyřešit pomocí tabákového výluhu, u většího zasažení nebo mnoha zasažených rostlin je nutné jednat rychle. Populace mšic roste geometrickou řadou, takže mnoho času na záchranu rostliny není. Pro tyto případy lze použít přípravek Mospilan. Velmi často mají v invazi mšic "prsty" mravenci. Pokud je tomu tak i ve vašem případě, je nutné eliminovat také jejich výskyt. Jinak nebudete s likvidací mšic úspěšní, mravenci si na ošetřené rostliny během chvíle nastěhují mšice nové.
Osvědčeným přípravkem proti mravencům je Maxforce LN
Mnoho se nyní řeší různé biologické přípravky na bázi olejů a dalších složek. Jejich účinnost je diskutabilní a takto ošetřené rostliny jsou pokryté lepkavým filmem, který úspěšně funguje jako lapač prachu a dalších nečistot.
Na slimáky existuje bezpočet zaručených rad. Od těch drastických se solí, které rozhodně nedoporučujeme, přes nefungující jako např. nadrcené skořápky, piliny, křída ap. lze doporučit jejich sběr a následné servírování domácímu zvířectvu (nám se osvědčilo). Pokud nemáte čas běhat po nocích s baterkou a sbírat slimáky ručně, vyzkoušejte netoxický přípravek Ferramol. Po jeho požití přestává mít slimák potřebu žrát, stáhne se do země a už ho u papriky neuvidíte. Výhodou tohoto řešení je absence mrtvých těl slimáků, které přitahují další hladové jedince.
Pro příští pěstební sezónu
Semínka papriček si svou klíčivost udrží po mnoho let. Pokud tedy nechcete čekat na nové odrůdy, které budou v nabídce koncem roku, lze vybírat z aktuální nabídky. Kompletní výpis je na stránce druhy papriček.
Pro přípravu masa na grilu a jiných pálivých dobrot
Při pohledu zpět, do roku 2012 je tím nejzajímavějším momentem zahájení výroby chilli omáček Mučíto. Postupně se nabídka rozšířila do šesti omáček. Jejich základní charakteristikou je použití čerstvých papriček, které si pěstujeme. Absence octa, soli, které vyloženě ničí výslednou chuť a dle našeho názoru tohle do omáčky, která nemá ovlivnit chuť pokrmu prostě nepatří. Ocet a sůl jsou do jisté míry konzervanty a tak by se s nimi mělo nakládat. Dominantou omáček Mučíto je tedy chuť, nečekejte nepoživatelné substance, extrakty nevyrábíme :-) Nejpálivější omáčkou v nabídce je Moruga Mučíto, následuje Jolokia Mučíto a Habanero extra pálivá. Nejlevnější omáčka Pálíto má sice na etiketě uvedeno, že je jemná, ale vyzkoušejte sami!
Přiostřit si steak na medium lze také kořením. To v naší nabídce patří mezi nejpálivější, které existuje. Chcete-li konkrétní názvy, tak jsou to Trinidad Scorpion Moruga koření, Carolina Reaper koření a také Trinidad Scorpion Butch T koření. Další druhy, které neodmyslitelně patří ke špičce jsou Jolokia a Habanero. Kompletní sortiment najdete na stránce chilli koření.
Mezi mírně pálivé, aromatické a velmi zajímavé patří indické koření Garam Masala, sladká uzená paprika, Kayenský pepř.
Exklusivní dárky
Sehnat takový dárek, který stojí opravu za to, je čím dál těžší. Nemusí jít nutně o Vánoce, zajímavý dárek, který má smysl a potěší se hodí po celý rok. Právě takové dárky máme v nabídce! Jedná se především o dárkové koše. Ty jsou zaměřené buď na nejpálivější sortiment (dárkový koš nejpálivější chilli), dárkový koš nejpálivější koření) nebo na seznámení se s naším sortimentem (dárkový koš ochutnávkový) a (dárkový koš pálivý mlsoun).
Kompletní dárkový sortiment najdete na stránce chilli dárky
Pálivé sladkosti
Kombinace sladkého a pálivého je na první pohled nečekaná, exotická. O to více překvapí při prvním ochutnání. Naše pálivé sladkosti patří bez nadsázky k tomu nejlepšímu co se týče chutí a vstupních surovin. Nespokojíme se jen tak s něčím. Proto jsou pálivé čokolády vyráběné původním způsobem z kakaových bobů, kdy výrobce používá konkrétní odrůdu bobů s konkrétním místem pěstování, procentuální zastoupení kakaové hmoty se řeší pomocí sušené cukrové třtinové šťávy. Tyto čokolády nemají nic společného s tím co vás naučil konzumovat potravinářský průmysl, kde se původní pravá čokoláda již nevyskytuje.
Ochutnejte pravou českou ručně vyráběnou čokoládu s chilli. Dostupné jsou tři varianty - Moruga tmavá 80%, Habanero tmavá 63% a Bílá čokoláda s hruškou. Vyjmenované jsou od nejpálivější.
Nabídku doplňuje horká čokoláda s chilli Habanero. Prášek rozmícháte v horkém mléce a vychutnáváte skutečnou čokoládu a intenzitvní papričku Habanero.
Bonbóny mohou být mléčné, větrovné, superkyselé a nebo superpálivé. Právě takové jsou Cucáky s Morugou. Zkušenost s těmito tvrdými nejpálivějšími bonbony je taková, že otužilý jedinci Cucák dají bez problémů, ti méně zdatní končí po několika vteřinách. Chcete-li ochutnat ručně vyráběný medový bonbon, který v pálivosti nemá konkurenci, máte možnost. Cucáky s morugou patří k typu sortimentu, kde lze užit slušnou dávku legrace. Ostatně přečtěte si hodnocení od prvních konzumentu (po kliknutí na fotografii) :-)
Něco nejen k pivu
Sušené hovězí je skutečná delikatesa. Ve spojení s velmi pálivým kořením se jedná o poměrně intenzivní zážitek. Sušení masa je prastará technika konzervace. Tento způsob konkrétně pochází z Afriky, kam byl importován holanskými nájezdníky. Vyzkoušejte Zulu Biltong Moruga, Masala nebo Habanero. Liší v míře pálivosti dle názvu použitého koření.