Kapsaicin v medicíně
Kapsaicin (capsaicin) je rostlinný alkaloid, který způsobuje pálivou chuť některých papriček.
Vlastně od okamžiku, kdy roku 1816 P. A. Buchtholz izoloval z paprik čistý kapsaicin jako onu velmi pálivou látku, je tento hydrofobní (ve vodě nerozpustný), bezbarvý a bez zápachu krystalický metabolit předmětem vědeckého zkoumání a nutno podotknout, že výsledky dosahují mnohdy až fenomenálních úspěchů.
Pokusme se souhrnně postihnout hlavní oblasti významu kapsaicinu v medicíně:
- Roku 1997 David Julius potvrzuje, že kapsaicin napodobuje pocit pálení otevřením kanálků neurotransmiterů, které reagují pouze při teplotě nad 37°C. Při dlouhodobějším účinku kapsaicin u neuronů vyčerpá presynaptické substance a dojde paradoxně ke snížení pocitu bolesti, ale především blokády neurogenních zánětů.
- Díky schopnosti kapsaicinu vyplavovat endorfin a až podporovat euforické stavy, přetěžuje místní receptory a funguje tak jako lokální analgetikum. Vědci z Harvard Medical School dokonce prokázali anestetické účinky po dobu až čtyř hodin a to bez ztráty kontroly svalu, jak se běžně stává u tradičních anestetik. Navíc zde přispěli i čeští vědci, kteří si povšimli, že místo řezu se díky kapsaicinu léčí daleko rychleji a zanechává méně znatelné jizvy.
- V roce 1993 odborný časopis Journal of American Academy of dermatologi, popisuje jak kapsaicin zmírňuje příznaky psoriázy (lupénky). Krém snížil zarudnutí a svědění. Obecně se masti a tinktury používají ke snížení bolesti svalstva, bolesti kloubů (artritidy) a periferní neuropatie (bolest nervových zakončení v blízkosti povrchu kůže).
- Zajímavých výsledků dosahují vědci při léčbě obezity. Americké UCLA Centrum pro lidskou výživu, tvrdí, že pikantní jídla krom obecného snižování silné chuti k jídlu, značně působí zvyšováním tělesné teploty na energetickou spotřebu organismu. V zimě zahřívá a v létě chladí. Tato unikátní vlastnost nutí defacto organismus k činnosti, která krom spalování kalorií, má i účinek k nabuzení organismu a oběhové soustavy, jako krátké cvičení.
- Duke University zjistila, že kapsaicin může vést k vyléčení zánětu střeva. Kapsaicin zvyšuje průtok krve do střev i žaludku k slizničním výstelkám a pomáhá tak léčit žaludeční stěny a je účinný proti bakteriím pylori.
- V kanadském Torontu je kapsaicin zkoumán jako prevence diabetes. Geneticky náchylným myším k diabetes se vědci snaží subkutánní (podkožní) aplikací kapsaicinu trvale odstranit prominentní podmnožinu neuronů, které působí jako přechodný receptor vyvolávající stres z nízké popřípadě vysoké hladiny cukru.
- Podle statistik Světové zdravotnické organizace jsou v zemích s dominantním příjmem kapsaicinu v jídelníčku prokazatelně nižší úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkové mrtvice jak u žen tak mužů. Kapsaicin snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a agregaci (nežádané shlukování) krevních destiček. Naopak není prokázáno, že rozpouští fibrin nutný ke srážlivosti. Dále tvrdí, že kapsaicin je významný prvek pro organismus, schopen detoxikovat širokou škálu chemických karcinogenů, které při dlouhodobějším pobytu v těle vytváří mutace vedoucí k zhoubným nádorům.
- Veliký potenciál má kapsaicin na poli rakoviny, který snižuje proliferaci (chorobný růst tkáně) v závislosti na dávce. Výsledky jsou zaznamenávány při léčbě rakoviny prostaty. Základní klinická farmakologie v Indii testuje schopnost zredukovat indukovanou rakovinu plic do normálu abnormální změny ve tkáních a lipidech (organické látky odvozené od vyšších mastných kyselin). Anderson Center v Houstonu testuje kapsaicin coby látku proti rakovině kůže a na základě této studie farmaceutické firmy vyvíjí léky, které účinně omezují kyslík cílovým buňkám. Drobné úspěchy popisuje onkologie s kapsaicinem i v boji proti rakovině prsu, kdy dosahuje určitých výsledků jako antimutagen a chemoprotektikum (lék podávaný proti vedlejším účinkům chemoterapie). Experimentální a molekulární medicína v posledních letech shodně dochází k závěru, že použití kapsaicinu je efektivní přístup k potlačení invaze a metastazování maligního melanomu (zhoubný nádor).
- Kardiolog Neal Weintraub ve spolupráci s Dr. Jonesem popisují kapsaicin coby alternativní metodu medicíny při ochraně a utužení zdraví srdce. V širším slova smyslu může aplikace kapsaicinu na pokožku jako některá akupunkturní ošetření vzbudit biologické procesy, které se snaží přednostně zachovávat základní životní funkce organismu a jsou tak defacto v dostatečném předstihu zabránit koronární smrti tkáně. Prevence proti infarktu a dobrému stavu oběhové soustavy je zjevná a navíc pokud k infarktu už dojde, je daleko vyšší šance na zdárné uzdravení a správné zhojení.
Toto je hlavní výčet oblastí, kde kapsaicin má vysokou pravděpodobnost se prosadit a je skutečnou nadějí pro spousty nemocných lidí. Potenciál této látky dokazuje i první zneužití těchto poznatků na poli vědy, kdy na olympijských hrách 2008 v Pekingu byly po pozitivním testování vyloučeni čtyři koně při parkurovém skákání. Díky kapsaicinu měla být stimulována bolest z únavy ve svalových tkáních koní. Přestože se jedná o jednu pro zdraví člověka z nejprospěšnějších plodin, kterou si navíc můžete vypěstovat sami, mějte na vědomí, že se nejedná o všelék a pokud už jste nemocni, vyhledejte především odbornou pomoc. Používejte chilli jako dobrou a vhodnou prevenci proti spoustě zdravotních obtíží, vůči kterým rozhodně civilizace své lidi neochrání.
Důrazně apelujeme na pěstitele vysoce pálivých odrůd chilli paprik, aby plody těchto rostlin nepřišly do styku s dětmi. Kapsaicin je vysoce dráždivá látka a pro citlivé organizmy může nejenom znamenat nepříjemné podráždění sliznic, ale i vyvolání nebezpečné alergické reakce. Chilli paprik užívejte přiměřeně. Přes všechny zjevné výhody se dodnes neví, zda nadměrné požívání nezpůsobuje rakovinu žaludku. Varujte se soutěží v pojídání chilli paprik pokud nemáte v pojídání chilli již nějaké zkušenosti. Mnoho lidí již bylo hospitalizováno, protože přecenili své síly. Čistý kapsaicin je jed a může způsobit smrt. (Pokud s ním však nepracujete v laboratoři nemusíte mít obavy, takové koncentrace papriky zdaleka nedosahují a běžně se s ním nesetkáte). Dle vědecké studie z roku 1980 je pro dospělého člověka vážícího 80 kg smrtelná dávka 13 gramů čistého kapsaicinu. Při nabízení chilli paprik vždy upozorněte dotyčného co mu dáváte. Všeho s mírou je zlaté pravidlo a pro chilli to pochopitelně platí taktéž.