Nové odrůdy chilli papriček pro sezónu 2017
Výsev chilli papriček je vhodné provádět v období konec února, celý březen a duben. To za předpokladu, že semínkům při klíčení dokážete zajistit doporučené podmínky.
Stále se setkáváme s pěstiteli, kteří na doporučené teploty při klíčení vůbec nedají a poté řeší velmi malou úspěšnost naklíčení. Při nižších teplotách se doba klíčení zásadně prodlužuje, takže místo 5-12 dní může klíčení trvat i déle jak měsíc nebo semínka shnijí. Další důležitou podmínkou je přísvěcování umělým osvětlením 16 hod. denně. Pokud osvětlení nepoužijete, růst je velmi pomalý, nevyrovnaný.
Důrazně tedy doporučujeme: teplota pro výsev chilli papriček musí být stálých 25 - 28°C. Pokud tuto podmínku nedokážete zajistit (temperovaná skříň, krabice, terárium, technologie vydávající stálé teplo), pěstování papriček si ještě promyslete. Klíčení při nižších teplotách je loterie, která sice může opakovaně vyjít, ale také nemusí.
Při dodržení těchto dvou podmínek lze tedy bez problému klíčit i během měsíce dubna, kdy je poslední možnost výsevu papriček, pokud chcete stihnout sklizeň v měsících září / říjen. Chcete pěstovat chilli od semínka a zajímají Vás netradiční odrůdy? Přečtěte si následující řádky, které popisují nové, zajímavé odrůdy v naší nabídce.
Madballz 7
Odrůda Madballz 7 je ideální pro konzumenty extrémně pálivého. Její "výkon" je na úrovní Bhut Jolokie a tedy lehce přes 1 mil. jednotek SHU. Nejčastěji plodí červené papričky, ale díky své nestálosti lze také u několika procent rostlin pozorovat papričky hnědé. Benefitem u Madballz 7 je nadprůměrný výnos, což je běžný jen u nových, hybridních odrůd. Doba zrání od květu po plod je průměrně 60 dní.
Dopořejete-li ji skleník a dostatek prostoru, budete odměněni bohatou úrodou a nadávkami těch, kdo ji díky Vám ochutná :-)
Využití: pro experimenty s výrobou domácích extrémně pálivých omáček, chilli pasty, chilli koření
Stránka s odrůdou Madballz 7
Trinidad Scorpion Satan
Odrůda Trinidad Scorpion Satan původem ze Švýcarska velmi pravděpodobně vychází z nejpálivější papričky Trinidad Scorpion Moruga. Napovídá tomu tvar, chuť i pekelná pálivost.
Satan je poměrně mladou odrůdou, která se pěstuje několik posledních let. Pěstitele láká především její název, který mluví za vše. Jedná se opět o odrůdu vhodnější do skleníku, bude plodit samozřejmě i jinde, ale méně.
Využití: pro výrobu domácích pálivých omáček, čalamád, past, domácí chilli koření, zamražení pro pozdějí využití.
Stránka s odrůdou Trinidad Scorpion Satan
Habanero Chocolate
Odrůda Habanero Chocolate patří k nejvýraznějším z rodiny Habanero a je také jednou k nejpěstovanější. Čím je tak vyjímečná? Může za to zabarvení, protože jinak se od ostatních odrůd Habanero výrazněji neliší. Čokoládové Habanero lze s úspěchem pěstovat ve sklenících a fóliovních. Dozrává ze zelené do tmavě hnědé. Finální zralost poznáte podle začínajícím měknutím papriček. Běžně nastává kolem 60 dne od odvětu. Dozrávání urychluje přímé oslunění.
Využití: pálivé omáčky, chilli pasty, sterilace samostatně nebo se zeleninou, domácí chilli koření, zamražení pro pozdějí využití.
Stránka s odrůdou Habanero Chocolate
Machu Picchu
Odrůda Machu Picchu patří svým názvem a především tvarem a zabarvením mezi velmi exotické. Jedná se o zatím málo známou novinku v naší nabídce, kde je již druhým rokem. Je velmi poptávaná, pravděpodobně díky určité podobnosti s odrůdou Habanero Chocolate. Zajímavostí je, že jako sazenice vypadá velmi nehezky, má ošklivě deformované listy a působí jako by byla nemocná. Pravdou ovšem je, že tuto kosmetickou vadu na kráse může buď pH, které je nejčastěji kyselejší, protože předpěstování se provádí v rašelinových substrátech a také lze usuzovat na absenci širšího spektra živin. Po přesazení na finální stanoviště se ale vše velmi rychle urovná a Machu Picchu "nastartuje" a roste jako o závod. Jedná se o velmi bujdou odrůdu, pokud má sluníčko, přimeřenou vláhu a dopřejete ji kousek hnoje, bude si chrochtat blahem a brzy se odmění spoustou opravdu macatých květů, které přejdou do dlouhých stopek zakončených tvarově legračním tvarem vyvíjející se papriček.
Využití: Přímá spotřeba, sterilace ve sladkokyselém nálevu
7 Pot Brown
Odrůda 7 Pot Brown patří mezi ty u kterých na vzhledu záleží, ba přímo rozhoduje o tom, zda ji zařadit do pěstebního plánu. Papričky 7 Pot Brown jsou tak ošklivé a zvláštní, až jsou krásné :-) Mají jistou uhrančivost, tvary plodů jsou často velmi odlišné. Krom vzhledu zaujme přímo pekelný pal. Tabulkově uváděných 850 000 SHU je úctyhodné číslo, které ale může být ve skutečnosti ještě vyšší.
Pro 7 Pot Brown je nejlepší vybrat prostorné místečko ve skleníku, pod rostlinu vložit hroudu hnoje nebo granulované guano (cca 10g) a těšit se na úrodu. Ve skleníku se jí dočkáte za průměrných 60 dní od květu.
Využití: extrémně pálivé domácí omáčky / pasty / čalamády, po usušení a pomletí jako perfetní tmavé chilli koření. Lze též zamrazit rozemletou kaši (na kostky jako vodu) a používat jako připalovátko do guláše, marinád, výhodou zamražení je uchování původní čerstvého aroma.
Red Peter Penis Pepper
Odrůda Red Peter Penis Pepper jak sám název napovídá plodí papričky ve tvaru mužského přirození. Námi po několik let pěstovaná odrůda má přesně tyto parametry. Pro zachování stálosti ji jako ostatní odrůdy pěstujeme oddeleně v jednom skleníku. Red Peter je nenáročná odrůda, kterou je možné v teplejších krajinách pěstovat i venku. Dozrává přes zelenou to tmavě červené. Papričky nejsou zásadně pálivé, takže mnozí ji budou konzumovat ihned po utržení z rostliny.
Má ráda velmi prohnojenou zeminu, my volíme starší rozpadlý kravský hnůj, kterým sazenici při přesazení podsypeme. Je vhodné ke každé rostlině zapíchnout kolík pro pozdější vyvazování, při vyšší úrodě má tato odrůda tendenci si "lehat". Krom pěstování pro masu lze tuto odrůdu použít i jako netradiční dekoraci :-)
Využití: přímá konzumace, zeleninové saláty, sterilace ve sladkokyselém nálevu, velmi doporučujeme usušit slupky bez semen (v sušičce na ovoce při 40°C) a poté za křupava pomlýt, výsledné koření je nepřekonatelně aromatické a příjemně pálivé