Marshall Terry testoval pálivou papričku, skončil pod stolem
Americký rozhlasový moderátor Marshall Terry se v minulém týdnu rozhodl ochutnat kousíček papričky, která je adeptem na titul nejpálivější na světě. Zatím se sice neví, zda se paprička, kterou vypěstoval bankéř Ed Currie, objeví v Guinnessově knize rekordů, zato je ovšem jasné, že Terry ochutnávku příliš nezvládl.
Jenom kousek chilli papričky ze zahrádky Eda Currieho stačil k tomu, aby to s Marshallem Terrym z americké regionální rozhlasové stanice WFAE udělalo divy. Jeho muka začala záhy po polknutí sousta. Zvracení vystřídaly halucinace a podivné pocity v puse, žaludku a v rukou. Patrně litoval toho, že se k takovému pokusu uvolil.
Jeho reakce ovšem zřejmě odpovídala tomu, že ochutnal možná tu nejpálivější papričku ze všech. Oficiální titul sice od počátku letošního roku patří australské chilli papričce s názvem „Trinidad Scorpion Butch Taylor“, Currie z města Rock Hill v Jižní Karolíně ovšem věří, že vypěstoval ještě pálivější exemplář. Zatím ho pojmenoval HP22B a poslal na testy Guinnessově knize rekordů. Nyní napjatě čeká na výsledek.
„Když jsme poprvé tuto papričku testovali, čtyři z nás šesti ochutnavačů zvraceli. Proto jsem věděl, že se ubírám správným směrem,“ řekl Currie, který přes den pracuje jako bankéř a po večerech se věnuje šlechtění a pěstování svých chilli papriček.
Reakce na nejpálivější papričky bývá drsná
„Srdce vám začne bušit a začnete se potit. Může se také dostavit třes a zvracení. Jakmile se ale látka kapsaicin, která papričkám dodává onu pálivost, jednou dostane do krevního oběhu a posléze i do mozku, uvolní stejné endorfiny jako narkotika. Proto se budete cítit jako v euforii,“ popsal Currie pro rádio WFAE stav po požití extrémně pálivé papričky. Jak velký dopad na člověka může mít požití pálivých papriček, dokazuje i následující populární video z roku 2008. Jistý Gavin na něm ukazuje reakci na tehdy oficiálně potvrzenou nejpálivější papričku s názvem Bhut Jolokia, nebo též Naga Jolokia.
Zdroj: Novinky.cz