Jak se připravuje nové osivo
Základním předpokladem pro kvalitní osivo je zpracování pouze zralých a zdravých plodů paprik, které obsahují vysoké procento vyspělých semen, která budou schopná při zajištění vhodných podmínek vyklíčit i po několika letech. Neméně důležité je také pozvolné sušení semen, která si v sobě uchovají dostatečné množství vlhkosti v živném pletivu a zárodku a je nutné pro zdárné nastartování procesů, které vedou k bujení klíčku a růstu vitální rostliny.
Nejsme zastánci využivání sušiček a následného získávání semen drcením sušených plodů. Dehydrovaná semena mají jednak sníženou klíčivost a také je potřeba těmto semenům věnovat několikanásobně vyšší úsilí pro zajištění stabilního prostředí jakýmy jsou teplota kolem 25 °C, optimální vlhkost a přísun kyslíku . U velmi náročných druhů Capsicum Chinense to může být i 4-5 týdnů, což začínající pěstitel není mnohdy schopen zajistit a tak často dochází k tomu, že osivo po několika týdnech prohlásí za špatné.
Na záznamu je zachycena letošní první sklizeň
Námi dodávané osivo je po dokončení procesu schnutí dále kontrolována přítomnost zárodku, jsou vyloučeny narušená nebo skvrnitá semena. Poté následuje uskladnění semen ve stabilním prostředí. Příprava našeho osiva je náročná na velké množství ruční práce, ale právě díky tomu Vám dokážeme nabídnout čisté osivo, které má vysokou klíčivost. Co jiného pěstitel od osiva očekává?