Názvosloví chilli paprik
Adobo Sauce – mexická tomatová omáčka s chipotles
Aji – jihoamerický termín pro chilli
Anaheim – kultivar nové mexické papriky
Ancho – sušené papričky Poblano
Campanulate (zvonkovité) – papriky ve tvaru zvonku
Capsaicin (kapsaicin) – jeden z alkaloidů, který obsahují chilli papričky a způsobuje pálivost při kontaktu se sliznicí
Capsaicinoids (kapsaicinoidy) – skupina alkaloidů, které činí chilli papričky pálivé
Capsicum (paprika) – jméno rodu chilli papriky
Cultivar (kultivar)– odrůda, či druh pěstované papriky
Feferonky, feferony - zdomácnělý název pro papričky kulatého typu, mají být pálivé
HPLC – vysokoúčinná kapalinová chromatografie ke stanovení množství kapsaicinu v sušině
Hybrid – potomci dvou geneticky odlišných rostlin
Chile Pasado – sušené zelené chilli papričky, které jsou určené na další tepelnou úpravu
Chile piquin – divoce rostoucí odrůda papričky, která má obvykle kulatý tvar
Chile Wilt – Phytophthora houbová nákaza, která způsobuje vadnutí papričky, nebo také houba Verticillium
Chili – kulinářský pokrm, který se skládá z chilli papriček, fazolí, rajčat a mletého hovězího masa
Chiltepin – divoká odrůda papričky Piquin.
Chipotle – uzené červené Jalapeno papričky
Jalapeno – nejznámnější mexická paprička na světě, ze které se vyrábí pokrm Jalapeno Poppers
Jalapeno Poppers – mexický pokrm nakládaných Jalapeno papriček sýrem
Kompost – směs skládající se z rozloženého organického materiálu
Mole – pikantní omáčka z chilli papriček a neslazená čokoláda
Mulato – podobná papričce Ancho, ale v botanické zralosti je hnědé bavy
NPK – zkratka pro hnojivo kombinující dusík, draslík, fosfor
Odrůda – dělení druhu, které se skládá z přirozeně rostoucích nebo selektivních odrůd paprik
Paprika – Jakékoliv pálivosti, barvy, tvaru, která se pužívá jako koření
Pasilla [PAH-SEE-Jo] – dlouhá sušená paprička zvaná Chilaca Negro.
Pimento – odrůda červené papričky ve tvaru zvonku. Nebo také známé jako Nové koření
Poblano – nejvíce rozšířena v USA, zelená Ancho nebo Mulato (čerstvé)
Rellenos – kulinářská mexická specialita plněných Rocoto papriček směsí.
Scoville Heat Unit (SHU) – skovilleho jednotky pálivosti