Steaky z vepřového masa
Několik základních informací než začnete s grilováním vepřového masa
Doporučené vepřové maso vhodné ke grilování:
- Vepřové kotetly
- vepřová panenka
- vepřové krkovička
- vepřová žebírka
- vepřové mleté maso
Libové kousky vepřového je nejlepší nejprve marinovat a v průběhu grilování je potírat, aby si maso udrželo svojí šťavnatost. Vepřové maso by se mělo naložit den předem do vhodné marinády. Díky ní maso získá nejen chuť, ale také se zkrátí doba tepelné úpravy. Důležité je také správné načasování, alespoň půl hodiny před grilováním vyndejte vepřové maso z lednice. Není dobré ho dávat na rozpálený gril studené z toho důvodu, že tím způsobíte ochlazení grilu a tak zpomalení tepelné úpravy, vyteče všechna šťáva a maso nebude šťavnaté.
V případě, že jste zapomněli vepřové maso naložit do marinády můžete použít metodu "masírování masa" - při marinování maso v marinádě leží, zatímco při masírování se maso hněte a promíchává společně s marinádou, až jí maso pohltí.
Na 1 kg masa postačí 2 dcl marinády. Maso nikdy v žádném případě nenaklepávejte.
Nezapomeňte na důležité pravidlo: maso při marinování nesolit!. Při delším marinování (více jak hodinu) nám šťáva z masa vyteče. Solíme ho vždy před vlastní tepelnou úpravou.
Jak vytvoříte na vepřovém mase glazuru?
Glazuru vytvoříte smicháním worcesterové omáčky a rajským ptoklakem a potíráním masa v průběhu grilování.
Jak maso otáčet?
Maso by se mělo otáčet pokud možno jednou, aby bylo na obou stranách stejně propečené. Do masa nikdy nepícháme, jinak nám vyteče šťáva! Grilované maso se musí nejprve z prudka opéct, aby se zatáhlo a udřželo si v sobě šťávu. Na každých 0,5 cm počítejte 2 minuty grilování z každé strany.
Jaké jsou grilovací časy pro vepřové maso?
Vepřové maso - žebírka, panenka, plec, krkovička:
- 2 cm síla masa: 10 - 15 minut přímého grilování
- 3 cm síla masa: 8 minut přímé grilování, potom 6 - 10 minut nepřímé grilování
- marinované kotlety, síla 2 cm na plátek: 10-12 minut přímého grilování
- vepřová "svíčková" do 0,5 kg: 25 - 30 minut nepřímé grilování
Kdy je maso hotové?
V případě, že si pořídíte vpichovací teploměr, zjistíte to hravě.
- 50°C uvnitř masa = krvavý steak
- 60°C uvnitř masa = narůžovělý steak
- 70°C uvnitře masa = dokonale propečené
Jak pracovat s vepřovým masem ve zkrace:
- Vepřové maso marinujeme, nejlépe den předem
- Vepřové maso solíme až před vlastní tepelnou úpravou
- Vepřové maso nenaklepáváme
- Před grilováním maso vytáhneme alespoň půl hodiny předem
- Do vepřového masa nikdy nevpichujeme
- Vepřové maso grilujeme nejprve z prudka, aby se zatáhlo, poté na mírnějším plamen
Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!