Typy na vaření s nejpálivějšími chilli papričkami
10 tipů na vaření s nejpálivějšími chilli papričkami
Ptáte se co je nejpálivější chilli paprička?
Nejpálivější papričky nabývají na popularitě, a to nás chilli nadšence velmi těší! Milujeme všechny chilli papričky od méně pálivé Bell až k super pálivé Moruga Scorpion, která je aktuálně neoficiálně nejpálivější chilli papričkou s více než 2 miliony Scovilleho jednotek pálivosti.
Mezi nejpálivější papričky se řadí všechny, které jsou pálivější než Habanero. Posouvají přírodní hranice Scovilleho stupnice a pálivost se dá spíše přirovnat k mírnému šimrání. Tyto nejpálivější papričky všechno povznáší na novou úroveň.
Abchom uvedli věci na pravou míru, měli by jsme se seznámit s pojmem Scovilleho stupnice. Ta byla pojmenována po Wilburu Scovillem v roce 1912. V této době pracoval pro farmaceutickou společnost Parke-Davis, kde vyvinul test s názvem “Scovilleho organoleptický test”, který se používal ke změření pálivosti chilli papriček.Více se můžete o Scovilleho stupnici dozvědět zde. Stručně řečeno čím vyšší Scovilleho jednotka, tím pálivější paprička je. Jalapeno papričky mají od 2,500 SHU do 8,000 SHU. Serrano, která je o něco pálivějši než Jalapeno, u kterého může pálivost dosahovat 5000 až 23000 SHU a Habanero může mít mezi 100,000 a 350,000 SHU. To je dost pálivé pro ty, co si občas dají nakládaný kozý roh z obchodu nebo v restauraci jako velcí hrdinové slupnou Vindaloo, ale nelze to srovnávat s nejpálivějšími papričkami, které mají mnohem větší pálivost:
Caribbean Red Habanero: až 475,000 SHU
Red Savina: až 580,000 SHU
King Naga: až 800,000 SHU
Bhut Jolokia (nebo Ghost Pepper) – 1,000,000+ SHU
Infinity Chilli 1,176,182 SHU
New Mexico Scorpion: 1,191,595 SHU
Naga Viper: 1,382,118 SHU
Trinidad Scorpion Butch T: 1,463,700 SHU
Trinidad Moruga Scorpion: 2,009,231 SHU
Pepřový sprej: až 5,300,000 SHU
Čistý capsaicin, látka obsažená v chilli papričkách, která způsobuje brnění na jazyku a pálivost vyjádřena v SHU se pohybuje mezi 15 až 16 miliony, což je horní hranice Scovilleho stupnie.
Ale skutečnost, že se jedná o nejpálivější papričky vás nesmí odradit od jejich použití při vaření. Kromě jejich pálivosti tyto papričky mají výbornou chuť, kterou jinde nenajdete. Mnohé z nich jsou ovocné až citrusové a i přes to má každá svou unikátní chuť. Je pravda, že by jste prvně měli začít s méně pálivými papričkami, ale pokud budete mít trochu odvahy neváhejte a začněte rozvíjet své kulinářské experimenty. Zde máme pár tipů pro vás, které by vám v tom mohly pomoci.
Vaření se super pálivými papričkami:
1. Používejte gumové rukavice. Chemická látka, která způsobuje pálivost - capsaicin je olej, který se lepí na kůži. Pokud máte citlivou pokožku, tak určitě použijte gumové rukavice jako ochranu před popáleninami. Také se vyvarujte mnutí očí a ostatních citlivých partií těla... Věřte, že to není ani trochu příjemné.
2. Řeďte. Pokud připravujete větší hrnec chilli, stačí vám pouze jedna extra pálivá paprička k získání pálivosti. Pokud máte obavy použijte pouze půlku papričky, aby jste zjistili jak moc je pálivost velká. Pokud vám uvařené jídlo po ochutnání spaluje vaše chuťové pohárky přidejte více chilli a rozřeďte pálivost papriček. 7 Pot chilli paprička se tak jmenuje proto, že stačí pouze jedna paprička k přípravě sedmi hrnců pokrmu, proto o množství použitých chilli papriček více přemýšlejte!
3. Odstraňte vnitřek papričky ke zkrocení bestie. Pokud odstraníte semínka a vnitřní membrány papričky, bude méně pálit. Je to způsobeno tím, že většina capsaicinu je obsažena v těchto membránách. Ale nebojte se, s těmito nejpálivějšími papričkami o pálivost jen tak nepřijdete. Jak budete pokračovat ve vaření s nimi, tak postupně odstraňujte membrány méně a méně až to třeba nebude vůbec nutné. Ovšem jen za předpokladu, že zvládáte pálivost.
4. Mějte po ruce mléčný výrobek. Mléčné výrobky působí proti capsaicinu, takže pokud je na vás pálivosti příliš, vypijte mléko nebo poválejte smetanu na jazyku. Bylo by moudré prvně vyzkoušet nějaký recept, který obsahuj mléčný výrobek.
5. Uvažujte o chuti. Samozřejmě, že s těmito papričkami získáte extra pálivost, ale super pálivé papričky jsou více než jen horké proudy potu Satana. Chutnají sakra dobře! Já osobně si užívám jejich ovocnosti, která se pak hodí na vařaní ovocných jídel, sals, omáček a dalších. Není to pouze o velké pálivosti, ale také o chuti.
6. Zvykejte si. Pokud jste si stále nejste jisti, tak bude lepší začít s něčím méně silným, například s papričkou Habanero. Čím více jíte pálivá jídla tím více si zvyknete. Věřte mi až si zvyknete na Habanero tak další co vás určitě čeká je jedna z nejpálivejších chilli papriček.
7. Rozdělte si jídlo. Pokud jste jako já budete vařit pro více lidi s různou tolerancí pálivosti. Někdo má rád, aby jeho jídlo bylo ďábelsky pálivé a další, aby bylo jako záchvěv ohně. Pokud je to váš případ, tak před tím než je jidlo hotové, servírujte porce pro lidi s menší tolerancí a po naservírování přidejte další chilli, můžete ho podávat silnějším náturám. Tohle nefunguje na všechny recepty a na mnoho z nich ano.
8. Užijte si pálivost. Účelem není odstranit rychle pálivost chilli z úst, ale prožít a užít si pálivost. Samozřejmě, že nechcete svůj jazyk zavraždit roztavenou lávou, ale pokud už experimentujete s nejpálivějšími papričkami tak dostanete co očekáváte.
9. Připravte se na další. K tomuto vám povím jednu anekdotu. Nedávo jsem se vydal na cestu do Floridy a k večeru jsem se zastavil v Georgii. Dal jsem si večeři v místním podniku Wild Wing Cafe, kde jsem si objednal jejich křídla pro odvážné. Byly úžasně pálivé a vyrobeny ze super pálivých papriček. Omáčka byla hustá a jakoby vyzařovala tu pálivost. Zvládl jsem všech 6 a užíval jsem si každou minutu, ale nebyl jsem připraven odřítit dalších 700 mil ráno po mé vytrvalé návštěvě záchodu. Tohle se mi nestává často, ale někdy je to prostě tak pálivé, že jak se to dostane dovnitř tak to chce hned ven.
10. Udělejte si zásoby. Může se stát, že v místním obchodu s potravinami nenajdete co hledáte. Můžete si je vypěstovat sami objednáním semen online nebo si koupit sušené plody nebo koření z nich vyrobené.
Nabízíme několik netradičních receptů s nejpálivějšími papričkami, doufáme, že je vyzkoušíte a dáte vědět jak to dopadlo!
- Tenká chlebová pizza s domácí Yellow Scorpion rajčatovou omáčkou
- Habanero česneková majonéza
- Sýr Queso Fresco s Naga Viper chili papričkami
- Krevetová polévka s Naga Viper papričkami
- Krutí hamburger plněný smetanovým sýrem a Habanero Chocolate papričkami
Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!